Sliten av korona-angst? Unn deg litt vimetid.

Det er lett å bli sliten og stresset av å kun oppholde seg i kunstige omgivelser som tette leiligheter og bymiljøer. Spesielt i disse tider. Det er ikke rart vi søker ut og føler oss i ett med naturen, det er tross alt der vi har oppholdt oss mesteparten av tiden mennesket har vært her på jorden.

Her i Norge pleier vi ikke gjøre noe stort nummer ut av det. Vi går jo bare en tur i skog og mark. I Japan sier de gjerne at de skogsbader eller bedriver «shinrin-yoku». Både amerikanske og japanske forskere har studert hvordan skogsbading, det å bevege seg rolig, ta inn over seg og sanse skogen, har effekt på stressnivået og følelsen av tilstedeværelse. Vi tar landskapet inn med øynene, lukter furunåler og våt jord, kjenner været mot huden, hører vannet som sildrer og fuglene som kvitrer. Det gir oss lavere blodtrykk, lavere puls, og lavere nivå av stresshormonet kortisol i blodet, sammenlignet med mennesker som oppholder seg i byen (Tsunetsugu, Y.m.fl, 2009).

Ved å bruke tid i naturen, blir vi også mer glad i den, og kanskje mer villige til å kjempe for den, når den blir truet av for eksempel utbygging og rasering.

Unn deg litt vimetid i påsken. Kroppen trenger tid til å prosessere alle inntrykkene vi utsetter den for, så slipp den fri innimellom. Sett av tid til å gjøre ingenting.