Annenhver torsdag klokken sju om kvelden står jeg sammen med en gjeng fremmede nedi sentrum og venter på noe godt. For da kommer bonden med kasser fulle av grønnsaker, egg og kjøtt. Og så kommer hun med honningglassene. Og ved siden av henne står hun med varmrøkt ål og reinsdyrplomme. Bak henne står han med økologisk bratwurst, og tørrsaltet og einerrøkt bacon, og mor og datter med hjemmebakte marvposteier og smultringer. Det er altså julekvelden annenhver torsdag. Eller også oppmøte i REKO-ringen.

Det har blitt sånn, at jeg ikke lenger er fornøyd med at jeg spiser såkalt sunn mat, som fisk, når jeg skjønner at torsken har reist jorden rundt, er blitt sprøytet full av vann og kjemikalier og fløyet tilbake igjen. Eller epler som er sprøytet mot insekter og sopp seks-syv ganger før de høstes, og balsamert med voks, før det når butikkhyllene i Norge. Eplet holder seg lenge, men det gjør også sprøytemidlene.

Men nå slipper jeg å tenke så mye på det, når jeg velger å handle på REKO-ringen og velger økologisk så ofte jeg kan i butikken.

Dette er en REKO-ring:
REKO betyr rettferdig konsum, og ble startet i 2013 i Finland, etter inspirasjon fra Frankrike. I Norge ble den første REKO-ringen startet i 2017. Gjennom matnettverket REKO-ringen kan jeg handle direkte fra småskalaprodusenter i min region, uten fordyrende mellomledd. Det jeg betaler går rett til bonden, eller mathåndverkeren, som da får min støtte til å satse på kvalitetsproduksjon, til beste for jorda, dyrene, klimaet og meg.

Annenhver uke legger småskalaprodusenter og bønder ut hva de vil selge på en Facebook-gruppe. Medlemmene kan bestille og avtale henting på et fast møtested. Betalingen skjer på vipps eller med kort. Det er ikke tillatt å kjøpe og selge direkte på stedet, så jeg må ha lagt inn bestilling på forhånd på Facebook-siden.

Finn din REKO-ring her: https://www.google.com/maps/d/u/0/viewer?mid=1xvx6CIa6i406wG7z2u01wupMVp3avF7J&ll=60.79264949999999%2C11.099105799999961&z=8