Jeg ville stresse mindre, leve mer. Finne meg et sted jeg kunne la symaskinen stå framme. Et sted jeg kunne snekre, skru på sykkelen, vaske bikkja og grønnsakene som jeg dro med meg hjem fra andelslandbruket.

Eller aller helst ha min egen kjøkkenhage, der jeg kunne dyrke økologiske grønnsaker og høre humla suse. Jeg ville avle matkaniner og yste ost. Jeg var lei av å fylle handlevognen med sprøytemidler, kjemiske tilsetningsstoffer og medisinert industrikjøtt fra plagede dyr.

Jeg ville til havet. Kjenne sjøsprøyten piske meg i ansiktet. Vind. Vær. Lukten av salt sjø. Se solnedganger fra varme svaberg. Men hver gang jeg tenkte på å flytte til dette nye livet, fikk jeg dårlig samvittighet for at jeg ikke satte pris på det livet jeg allerede hadde. Jeg syntes jeg burde skamme meg. Og jeg gjorde det.

Likevel fortsatte søket. Hver fredag i to år. Hjem fra jobb, ned i sofaen, ut på finn.no. Fornuften sa jeg burde skjerpe meg, men kroppen ville noe annet.

Jeg begynte å legge mer merke til hvordan jeg prioriterte. Hva var det i livet mitt som gjorde meg glad? Når våknet jeg sist og gledet med til å stå opp og ta fatt på en spennende oppgave?

Samboeren min begynte etter hvert å dele drømmen, og ingeniøren tok fram regneark og kalkulator og førte drømmene sirlig inn i Excel-ark. Kriteriene for vår nye bolig fikk ulike vektinger fra 1-5, og vi delte ut poeng for alt fra tomtens potensial, nærhet til togstasjon, nærhet til båtplass, muligheter for hobbyrom og kalde kjellerrom.

Dette var våre kriterier. Kjenner du deg igjen?

 • Tomtens kvalitet/potensial til det vi ønsket å bruke den til
 • Avstand til togstasjon
 • Avstand til by/jobb med tog
 • Pris
 • Nærhet til sjø og båtplass
 • Turmuligheter
 • Tomtestørrelse
 • Minst mulig oppussingsbehov
 • Nærhet til byfasiliteter (kultur, møteplasser)
 • Wow-faktor hus (magefølelse)
 • Wow-faktor tomt/beliggenhet
 • Planløsning
 • Utsikt
 • Avstand til buss/frekvens
 • Plass til besøk (gjesterom)
 • Størrelse på potensielt hobbyrom
 • Bodplass/kald kjeller

Et kortreist liv kan også begynne med å handle mat på REKO-ringen.