Denne uken har jeg vært på besøk hos Rørosmeieriet. Her fikk vi smake på produkter som nesten gikk i glemmeboken, men som heldigvis er blitt tatt vare på. Som for eksempel tjukkmjølk, som er syrnet på noe som heter tettekultur. Dette er melkesyrebakterier som kommer fra en plante som vokser over hele landet, men som har vært spesielt tatt vare på i Røros-traktene. En ting er at tjukkmjølk smaker utrolig godt og spennende, og har gode, vennlige melkesyrebakterier. Men det beste er kanskje at den ikke er homogenisert. Fettet oppfører seg naturlig i melken og blir lettere for kroppen å hanskes med.

Økologisk smør
På vårt besøk fikk vi lage smør for hånd: Ristet fløte blir smør og tilsettes salt. Voilá!
Her ser du produksjonen i litt større skala, der syrnet fløte blir til rømme, som så blir… Smør på Rørosmeieriet

NB: jeg er ikke sponset av Rørosmeieriet, bare begeistret 🙂

Før i tiden gikk kunnskapen fra generasjon til generasjon, fra budeie til budeie. En av nestorene som heldigvis lærte opp folka på Rørosmeieriet i å lage godt smør var Ingrid Skancke i Djupsjølia.

Budeia som kunne lage smør: Ingrid Skancke.