Jeg var kanskje litt blendet av drømmerier om engelske herregårdshager, og så for meg en fontene i midten og en benk der jeg kunne sitte og drikke hjemmelaget limonade. Om jeg ikke hadde sett for mye på Downton Abbey, hadde jeg til overmål sett for mye på Pinterest.

Men det er lov å drømme. Så jeg fikk det for meg at jeg ville forsøke å sette kjøkkenhagen tilbake i tid, til da huset ble bygget i 1915. Hvilke grønnsakssorter ville vokst her da? Etter et par telefoner til hjelpsomme professorer på NMBU (Norges Miljø- og Biovitenskapelige Universitet), fikk jeg tilsendt en kopi av en katalog fra gartneriet J. Olsens Enke i Christiania, fra sesongen 1915. Den bugnet av utrolig mange varianter av ulike grønnsakssorter, som 27 sorter agurker og 35 sorter bønner.

I boken kan du lese om hvordan det gikk med grønnsakshagen denne første sommeren.

I kapittelet «Kom i gang med kjøkkenhagen» har jeg også skrevet ned mange tips og råd for deg som skal starte opp for første gang.

Det er godt å slippe å følge kalender, klokke og skritteller, og bli målt på innsats og vellykkethet av en app. Likevel trodde jeg at det nye livet skulle gi meg mer kontroll. I løpet av den første sommeren opplevde jeg at bybondelivet var noe av det minst kontrollerbare jeg har holdt på med. Naturen gjør det naturen gjør, enten det er dyr eller grønnsaker, uten å spørre om jeg klarer å henge med.