Jeg ønsket meg mindre stress, og mer tilstedeværelse. Mindre forbruk og mer bærekraft. Og jeg var lei av å fylle handlevognen med sprøytemidler, kjemiske tilsetningsstoffer og medisinert industrikjøtt fra plagede dyr.

Jeg ville til havet. Kjenne sjøsprøyten piske meg i ansiktet. Vind. Vær. Lukten av salt sjø. Se solnedganger fra varme svaberg.
Men hver gang jeg tenkte på å flytte til dette nye livet, fikk jeg dårlig samvittighet for at jeg ikke satte pris på det livet jeg allerede hadde. Jeg syntes jeg burde skamme meg. Og jeg gjorde det.

Likevel fortsatte søket. Hver fredag i to år. Hjem fra jobb, ned i sofaen, ut på finn.no. Fornuften sa jeg burde skjerpe meg, men kroppen ville noe annet.

Våre kriterier
Vi satte opp et Excel-ark med våre viktigste kriterier og vektet dem fra 1-5. For oss var det for eksempel viktigere med kort avstand til togstasjonen (vekt 5) enn selve lengden på togreisen inn til Oslo (vekt 4). Skulle vi fortsette å jobbe som i dag, så regnet vi med at vi ikke trengte å pendle mer enn 2-3 dager i uken maks. Resten skulle vi klare med hjemmekontor og telefonmøter. Fordelen med en togtur på over en time er jo at man faktisk får utført arbeid på toget. Man rekker å sette i gang med noe, før man skal av igjen.
Deretter ga vi de ulike prospektene poeng fra 1-10 på hvert kriterium. Vi satte også opp vårt nåværende hus, for å ha noe å sammenlikne med. Ved å sette opp en rangering med tall, så syntes vi det var lettere å holde orden på hva som var faktiske «objektive» observasjoner og hva som bare var synsing. Likevel var det nødvendig å legge inn noen wow-kriterier også, for man må jo også like det man ser, selv om man ikke klarer å sette ord på akkurat hva dette er som man liker.

• Tomtens kvalitet/potensial til det vi ønsket å bruke den til
• Avstand til togstasjon
• Avstand til by/jobb med tog
• Pris
• Nærhet til sjø og båtplass
• Turmuligheter
• Tomtestørrelse
• Minst mulig oppussingsbehov
• Nærhet til byfasiliteter (kultur, møteplasser)
• Wow-faktor hus (magefølelse)
• Wow-faktor tomt/beliggenhet
• Planløsning
• Utsikt
• Avstand til buss/frekvens
• Plass til besøk (gjesterom)
• Størrelse på potensielt hobbyrom
• Bodplass/kald kjeller